top of page

Karma 3.deo


Postoje različiti nivoi karmičkih refleksija u čovekovoj sudbini. Od veoma širokih uslova koji predstavljaju vreme rođenja unutar određenog dela zemaljsko-kosmičkog ciklusa (na primer rođenje u izrazito surovim klimatskim uslovima kao u ledenom dobu, ili pre ili posle neke veće prirodno kosmičke pojave (potresi, asteroidi, vulkani) koja utiče na milione živih bića), do užih uslova koji predstavljaju genetsko-psihološke aspekte porodice i bliže okoline. Svi ovi aspekti postojanja reflektuju i istovremeno utiču na strukturu našeg bića sa duboko potsvesnog nivoa. Sva karma je zgusnuta u nama u ovde i sada. Ona utiče na potsvest preko psihe i osećanja (stanja bića) i preko okolnosti, uticaja okoline i uslova koji u njoj vladaju. Kada čovek živi nesvestan život u kome ne vidi jasnu vezu između svojih misli I okolnosti, on je praktično rob okolnosti iako je potpuno nesvestan toga. Da bi se oslobodio neprijatnih aspekata karme on mora prvo da prihvati da takav uticaj postoji; pre svega u dubinama vlastitog ega opterećenog naučenim, a duhovno I psihološki nefiltriranim sadržajima. Što je osobi nejasnije šta joj se dešava I što su događanja dalje od njene kontrole to je u pitanju dalja I starija karma. Iznenadna dešavanja poput masovnih katastrofa, nezgoda ili prirodnih nepogoda, pretstavljaju karmičke refleksije na nivou energetsko prostorne vibracije kojoj određeni deo u egu osobe pogoduje. Jednom rečju, ništa nije slučajno iako bi naš nezreli deo ega voleo da jeste, pošto ne voli da preuzima odgovornost za sebe.

Tradicionalno u joga učenju postoje tri čvorišta karme, brahma, višnu I rudra. Između genitalne I sakralne čakre je nivo brahma čvora I tu pre svega vidimo zarobljenost animalnim silama u nama samima. Ovladavanje unutrašnjom životinjom je veliki posao, posebno onaj deo koji se bavi seksualnim impulsima I kontrolom sirove, bazične energije. Blokade na ovom nivou unutar doživljenih karmičkih okolnosti korespondiraju sa socijalnim pritiscima vezanim za ljubavno-seksualni život (na primer kada jedan ili oba roditelja ne odobravaju određenog ljubavnog partnera njihove dece I slično tome). Ovde nas preuzimanje odgovornosti I stajanje iza vlastitih izbora uz materijalno životnu samostalnost vodi ka zrelosti. Istovremeno ovo traži I opraštanje nerazumevanja okoline, što mnogim ljudima ume da bude teško usled velike količine povređenih osećanja I razočarenja.

Sledeći nivo je višnu karmički čvor između pupčane I srčane čakre. Ovde je više prisutna vezanost za vlastiti subjektivni ego I potrebu za dokazivanjem. Okolnosti koje reflektuju karmičke lekcije na ovom nivou su problemi u odnosima sa autoritetima I uspostavljanju svoje pozicije unutar uticaja na svet oko sebe. Na primer agresivan kolega na poslu, ili šef koji je privredni kriminalac, a vi radite za njega jer možda nemate samopouzdanje da pokrenete vlastiti posao, pa ni krivi ni dužni postajete deo njegovih malverzacija. Treći čvor karme je rudra, između grlene I čeone čakre. Ovde se ego zalepio za psihičke, intuitivne I duhovne sposobnosti tražeći satisfakciju unutar nivoa svesti koji nije više pogodan za takav način izražavanja sebe. Dolazi do raskoraka između ličnosti, njenog ponašanja I vrednosti za koje se zalaže. Okolnosti ovog nivoa predstavljaju konflikte na nivou shvatanja, obrazovanja I verovanja. Posebno su značajna naučena verovanja koja sakrivaju ego ciljeve. Na primer religija ili ideologija koja u sebi sadrži manje ili više sebične sakrivene ego, finansijske I političke ciljeve I sva dešavanja u nečijem životu koja mogu doći kao posledica takvih uticaja. Progon zbog politike, verovanja, slobode mišljenja ili otpora sakrivenoj agendi, upadanje u životni film tuđih vrednosti u kojem ne želimo da budemo, kao na primer kod dece rođene u nekim sektama itd. Da ste rođeni u Nemačkoj za vreme nacizma kao izraziti humanista, to bi vas dovelo u smrtnu opasnost posebno ako ste javna ličnost, I takav slučaj bi spadalo u karmu rudra čvora. Karmički gledano u ovakvoj situaciji ste nešto dužni na humanističkom nivou, jer ste prisiljeni da humanizam iskazujete u gotovo nemogućim okolnostima opasnim po život.

U svakom od ovih primera karmičkih čvorova kriju se važne lekcije za vlastiti rast. Nema pune slobode I harmonije sopstva bez njihovog rešavanja. U kabalističkom učenju centar grlene čakre pretstavlja bezdan, mesto gde se svest dovoljno proširila da razume da je stanje bića odraženo u okolnostima. Majstor koji je došao do ovog nivoa razvoja mora da prihvati sve okolnosti kao sebe samog, razumevajući svojim iskustvom jedinstvo svih stvari u vlastitom životu, njihov fizički I energetski uticaj I povezanost; zatim bi da kroz jasnoću jedinstva sa sobom I stanje proširene svesti nađe optimalan odgovor na svaku situaciju I okolnost. Ovo zahteva razvoj svih aspekata ličnosti, mudrost, sposobnost, volju, strpljenje, fleksibilnost, inteligenciju, itd., a najvažnije od svega potpunu iskrenost prema sebi. Da bi čovek bio iskren prema sebi, potreban je uvid (rad na sebi) I hrabrost. Hrabrosti nema bez vere, pa zato budi to što jesi, jer sve drugo vodi u lutanje nakon koga ponovo moraš da se vratiš kući, samome sebi…

Sadržaj
Novo
Pretraži po
No tags yet.
Prati nas
  • Facebook Classic
  • Google Classic
bottom of page